Wednesday, December 3, 2008

ISSYP - prva nedelja


Da ispričam sad ponešto i o prvoj nedelji provedenoj na ISSYP seminaru u Kanadi. Prvo, ako uspete da upadnete na seminar šalju vam još gomilu papira koje treba da popunite i potpišete vi ili vaši roditelji. Morate da sredite vizu i da kupite kartu što pre jer im šaljete podatke o prevozu. Ja sam kupovala kartu preko agencije u BG, ali sam se raspitivala svuda i cena karte je prilično različita od agencije do agencije, tako da preporučujem da se dobro raspitate pre kupovine karte, ali i da ne odugovlačite mnogo. Kad dođete u Toronto, budite spremni da se snadjete, da pitate i ostalo jer je aerodrom ogroman, mnogo veći nego ovaj u Beogradu i veoma je teško naći ljude koji vas čekaju iz škole. Mi smo tokom seminara imali glavnu saradnicu i dva saradnika, koji su nas vodili u obilazke, brinuli o nama, vodili nas na terene za sportove... dakle, oni vas čekaju na aerodromu i njih uvek možete da pitate i da zamolite za sve što vam je potrebno, vrlo su ljubazni i druželjubivi.

Kada nađete ljude sa seminara, odlazite u Vaterlo koje je udaljeno na oko sat vožnje. Već u kombiju koji vas prevozi upoznaćete prve drugove. Zatim imate roštilj napolju, što je ujedno i večera i do kraja dana i ceo drugi dan provodi se uglavnom u upoznavanju društva, okoline, saradnika, Vaterloa... Od trećeg dana počinje nastavni program. Opisaću ukratko jedan dan u prvoj nedelji. Ustajanje je oko sedam, zatim idete na doručak u kantinu, gde možete da izaberete bilo šta, zatim busom idete do Perimeter instituta, gde imate predavanja iz Relativnosti i Kvantne fizike sa pauzama između. Zatim imate ručak, koji je oko 12h, onda imate popularna predavanja istraživača sa univerziteta iz Vaterloa i Toronta vezana za teoriju stringova, crne rupe, modernu fiziku, intervjue sa ljudima koji su tamo na doktorskim studijama... Zatim idete u stari Perimter institut gde radite vežbe i zadatke iz relativnosti i kvantne fizike. Onda imate večeru u 5h popodne i vraćate se u internat. Veče je ispunjeno druženjem, sportovima (košarka, fudbal, stonifudbal, stonitenis, bilijar...) i jednočasovnim međusobnim pomaganjem vezanim za teme obrađene tog dana. Uveče se gleda neki film, ili se družite po sobama. Odlazak u krevet je oko 12h, zbog ranog ustajanja.

Postoje dva jednodnevna izleta. Prvi do Toronta, gde se obilazi četvrta kula po veličini na svetu CN Tower i Ontario Science Center, a popodne je rezervisano za šoping. Drugi izlet je na Nijagarine vodopade, gde obilazite i Clifton hill (ulicu u kojoj možete da vidite Ginisovu kuću rekorda, kuće raznih likova i serija, recimo kuću Sunđer Boba, zatim prodavnice...), vozite se brodićima ispod vodopada i šetate okolo. Obe ekskurzije su fantastične i nezaboravne i što se tiče druženja i što se tiče onoga što vidite. Ono što je interesantno je odlazak u Kandaski restoran na večeru, mi smo bili u nekom sportskom restoranu. To bi bilo ukratko o prvoj nedelji i nekim interesantnim stvarima koje su mi pale na pamet, nadam se da ću uskoro iskucati nešto i o drugoj nedelji i završetku seminara. Pozdrav...

2 comments:

Anonymous said...

Nije lose samo kada bi uvela ENTER tj novi red bilo bi mnogo bolje. Tekst bi mogao da dise a bogme i mi. Ovako je malo naporno da se cita.
Samo napred ;)

Sanja said...

ubacih ja dva entera :) valjda cu uskoro i ja nesto da skuckam ;)